Wat zijn neushoornvogels?

Neushoornvogels zijn wonderlijk ogende vogels van indrukwekkende afmetingen. Ze hebben drie specifieke eigenschappen: een reusachtige, bizar gevormde snavel, een schokkerige beweging met kop en snavel wanneer ze hun luide, kenmerkende roep uitstoten en de gewoonte te nestelen in natuurlijke holten in bomen, waarbij het wijfje zich in de nestholte opsluit.

Deze wat onbeholpen ogende vogels hebben doorgaans een zwart-wit verenkleed. Op hun kop (rondom de ogen en op de keel) zitten vaak kleurige kale vlekken. Neushoornvogels lijken op de toekans van tropisch Amerika, maar zijn daar niet aan verwant.

De toegang tot het nest wordt helemaal dichtgemaakt, op een verticale spleet na, waardoor het mannetje het wijfje van voedsel voorziet. Ook deponeren moeder en kroost hun uitwerpselen door deze smalle opening buiten het nest. Vanaf het moment dat het nest wordt afgesloten totdat de jongen kunnen uitvliegen, is het gezin dus geheel afhankelijk van het mannetje.

Een koppel samenstellen

Het is niet makkelijk om volwassen, individuele neushoornvogels aan elkaar gekoppeld te krijgen. Het vrouwtje van de neushoornvogel is heel kritisch bij de keuze van haar partner. Het vrouwtje wordt, zodra zij ingemetseld zit, volledig afhankelijk van haar partner. Tijdens de broedperiode gaat het vrouwtje namelijk in de rui. Zodra alle slagpennen zijn uitgevallen, kan zij geen kant op. Als het mannetje komt te overlijden, of zijn vrouwtje in de steek laat, is het vrouwtje ten dode opgeschreven. Zelfs al zou het vrouwtje de dichtgemetselde nestopening openhakken, dan nog kan zij nergens naar toe. Zij krijgt geen eten meer gebracht en kan niet vliegen.

Vaak lijkt het alsof neushoornvogels zitten te suffen, maar dat wijst niet direct op gezondheidsproblemen. Het is een normale houding, zoals deze vogels vaak rusten. Een neushoornvogel is een intelligente, oplettende vogel die niets ontgaat.

Gedrag

Een hecht koppel neushoornvogels is aan een aantal gedragingen te herkennen. Het mannetje en het vrouwtje zitten dan een groot deel van de tijd bij elkaar in de buurt. De vogels geven elkaar voedsel aan. Het mannetje haalt voedsel en geeft dat aan het vrouwtje. Als de dieren samen bij de voerplaats zitten, biedt het mannetje het vrouwtje voedsel aan. De vogels poetsen de veren van de partner en raken elkaar met de snavels aan.