Introduktie


In deze tijd van afnemende belangstelling voor het houden van vogels een nieuwe werkgroep oprichten voor een bepaalde vogelsoort is voortgekomen uit de wens deze groep wat meer in de belangstelling te brengen.

Het gaat over de neushoornvogels(Bucerotiformes), een fascinerende vogelfamilie, uitgevoerd in kleine, middelgrote en ook hele grote modellen.

Neushoornvogels zijn voor de particulier nooit zo populair geweest vanwege de hoge aanschafprijs en het feit dat ze niet in grote aantallen zijn geïmporteerd, enkele kleinere soorten uitgezonderd(roodsnaveltok).
In de afgelopen 10 jaar is er echter ook hier het een en ander veranderd.
Dit is voornamelijk te danken aan de ommekeer in dierentuinen waar vroeger het tonen van allerlei dieren de boodschap was maar tegenwoordig ook het kweken een belangrijke zaak is geworden.

Dat men daarbij heeft geprobeerd zoveel mogelijk de leefomgeving na te bootsen draagt daar zeker een steentje aan bij.

Neushoornvogels zijn eigelijk altijd dierentuinvogels geweest.
Vooral omdat de grotere soorten nu eenmaal meer ruimte nodig hebben dan de gemiddelde particulier kan bieden.

Er zijn echter ook veel kleinere modellen, de zogenaamde tokken(afgeleid van hun wetenschappelijke naam; Tockus) die wel degelijk in kleinere volières gehouden kunnen worden.

En heeft men wat meer ruimte dan is een grotere soort neushoornvogel natuurlijk ook nog een optie.
En interessant is deze vogelsoort zeker, al was het alleen maar om het feit dat in de broedperiode het vrouwtje de nestgelegenheid nagenoeg dichtmetselt en volledig afhankelijk wordt van het mannetje dat door een nauwe spleet in de toegang zijn vrouwtje en later ook de jongen van voedsel zal voorzien.

De grote soorten zijn soms geregistreerd in stamboeken.
Daarin kan men opzoeken waar zich de vogels bevinden en de mogelijkheden bekijken om dieren die alleen zitten te koppelen met anderen zodat broedkoppels kunnen worden geformeerd.
Van de kleine soorten is er alleen een stamboek van de Von der Decken tok.

Hier ligt natuurlijk een prachtige kans voor een werkgroep, die onder de vlag van AVIORNIS meer kennis over alle soorten, groot en klein, kan vergaren en bundelen, om zeer praktijkgericht de voorraad neushoornvogels, die al erg aan het slinken is door het vernietigen van de regenwouden, weer op een acceptabel peil te brengen.
Zeker ook omdat AVIORNIS zich als vereniging al heel lang bezig houdt met de kweek en bescherming van zeldzame vogelsoorten.

Er zijn in het verleden heel wat neushoornvogels verloren gegaan doordat de kennis ontbrak om in de behoeften van de dieren te voorzien. Dat mag natuurlijk nooit meer gebeuren.

De werkgroep zal zich daarom inzetten zoveel mogelijk gegevens omtrent de huisvesting, de voeding, de kweek en de regeltjes te publiceren om toekomstige kwekers de kans te geven op een verantwoorde wijze van deze prachtige vogel te gaan genieten.

Geïnteresseerd in de neushoornvogels, neem dan gerust contact op met Stichting de Neushoornvogel.

Pierreco Eyma